
Basit gerçek şu ki insanlar sosyal yaratıklar ve bağımsız olmaktan daha çok kopyalamayı tercih ediyorlar. Kopyalama bizim türümüzün başlıca öğrenme aracı ve insanlar sosyal realiteye bu şekilde uyum sağlayabiliyorlar. Nadirde olsa bağımsız düşünme insanlar tarafından gerçekleştirilebiliyor.
Aslında şöyle bir geçtiğimiz trendlere ve etki yaratan buluşlara baktığımızda bizim bu trendleri ve yenilikleri kopyalama sayesinde fark ettiğimizi görebiliriz. Toplumlara baktığımız zaman kopyalama sayesinde gerçekleşen etkileşim daha da büyük sonuçlara ulaşıyor. Bu da geleneksel pazarlamanın mantığına tamamen ters. Geleneksel pazarlamada etki bizim insanlara ne yaptığımızla onları etkilememiz ama gerçek yayılım insanların ne yapmak istediklerini kendileri seçmeleri ve diğerlerinin bunu kopyalamaları. Eğer siz markanızı sıradan bir insanın kullanması zincirini başlatırsanız o kişinin de sıradan arkadaşları da kopyalama ve bir gruba ait olma isteği sayesinde kullanmaya devam ederler ve sizde yayılım sağlamış olursunuz.
Admapte yayımlanan makaleye göre iki çeşit kopyalama varmış. Bunlar “Random Copying” ve “Directed Copying”. Benim en dikkatimi çeken Random Copying oldu. Sokakta yürüdüğünüzü düşünün ve çevrenizdeki insanların kıyafetlerini kullandıkları markaları bilinçaltınıza yazıyorsunuz ve daha sonra kendi fikirlerinizmiş gibi o markaları ve modayı takip etmeye başlıyorsunuz. Bence bu insan psikolojisinin harika bir yönü daha. Directed Copyinge gelince bu daha bilinçli ve daha takip edilebilir bir kopyalama türü. Klasik bir örnek vermek gerekirse aileniz Hürriyet okuyorsa bu sizinde evinize Hürriyet almanız demek.
Sosyal Networkler ve yayılım konusuna gelirsek kopyalama burada çok farklı bir boyut kazanıyor. Benim en sevdiğim kurallardan bir tanesi burada işliyor. “The law of the few”. Birkaç kişinin bütün toplumu etkilemesi ve bu birkaç kişinin “influential” olmaması. Bence bu harika bir denklem :)
Kopyalamayı başarıyla uygulamış birkaç marka:
Amazon.com: Bakmış olduğunuz her ürün size 16 adet başka insanların benzer olarak ne aldıklarını gösteriyor.
Apple i-pod: Kulaklıklarının beyaz olması sizce de ekstra bir görünürlük sağlamıyor mu?
Nike: Run istanbul gibi aktiviteler ile tüm koşu sporuna ilgi gösterenleri bir araya topladı.
Özellikle bazı markaların yayılmasında kopya etkisi inanılmaz. Fakat bu özelliğin pahalı markalar söz konusu olunca daha fazla işlediğini söyleyebilirim. Mesela söylediğiniz ipod, kesinlikle insanlarda özenti, kopyalama isteği yaratacak bir marka. Bir de insanlarda bunu şu kişi almışsa vardır birşey düşüncesi çok fazla:) Hepsi birleşince kopya etkisi daha da fazlalaşıyor diye düşünüyorum.
YanıtlaSilTabiki pahalı markalarda kopyalama daha fazla işliyor sonuçta pahalı markalar satın alarak statü de satın alınmış olunuyor. Bu makalede benim en çok dikkatimi çeken bilinç altına işlemiş olan ve kendi fikrimizmiş gibi devam etmemiz. Kopya etkisiyle yayılımın bireyselleştirilmiş hali :)
YanıtlaSil