
31 Mart 2009 Salı
YENİLEN(ME)

GÜÇ: KENDİNİ GÖSTERMEK

ÜNLÜ FAKTÖRÜ

23 Mart 2009 Pazartesi
MAKİNA GİBİ ÇALIŞMAK

FAİLİ MEÇHUL KIYAK

1. Popüler medya
2. Açık networkler Bloglar, feeds ve websiteleri
3. Kapalı Networkler (Facebook, MySpace)
4. Bireyler arasında ve e-maillar ile yayılım.
Aslında bu yayılım her zaman bu sıra ile gerçekleşmek durumunda değil. Kendi aralarında da değişken olabiliyorlar. Bilmiyorum Faili Meçhul Kıyak aktivitesini nekadar duydunuz bence yayılımın en güzel örneklerinden bir tanesi. Yukarıdaki yayılım sırasının değişken olabileceğine en güzel örneklerden bir tanesi. Bende sistem şu şekilde işledi:
1) Fikir Atölyesi
2) Bloglar, feeds
3) Bireyler ve e-maillar
4) Popüler medya ( gazete ve radyo programı)
Bu yayılımın yakından takip eden bir insan olarak sosyal medyada yayılım gösterdiği üç özelliğide görmüş oldum. Bu özellikler Faili Meçhul Kıyağı anlatan kişinin iletişime geçtiği kişi sayısı (gündelik sohbetler, e-maillar, facebook vb.), bu kişilere iletmek için filtrelediği bilgiler mesajlar ( yapılabilecek ve yapılan aktivitelerden ve kartın nereden alınabileceğinden bahsetmesi) ve diğer kişilerin bu mesajı kendi çevrelerine yayması. Ben buna istem dışı seyirci kaldım. :) Kuzenim ve sosyal networkune yayılım olarak adlandırdım. :)
NELERİ TERK EDERİZ?

14 Mart 2009 Cumartesi
KOPYALAMAK ÜZERİNE Mİ YAŞIYORUZ YOKSA?

Basit gerçek şu ki insanlar sosyal yaratıklar ve bağımsız olmaktan daha çok kopyalamayı tercih ediyorlar. Kopyalama bizim türümüzün başlıca öğrenme aracı ve insanlar sosyal realiteye bu şekilde uyum sağlayabiliyorlar. Nadirde olsa bağımsız düşünme insanlar tarafından gerçekleştirilebiliyor.
Aslında şöyle bir geçtiğimiz trendlere ve etki yaratan buluşlara baktığımızda bizim bu trendleri ve yenilikleri kopyalama sayesinde fark ettiğimizi görebiliriz. Toplumlara baktığımız zaman kopyalama sayesinde gerçekleşen etkileşim daha da büyük sonuçlara ulaşıyor. Bu da geleneksel pazarlamanın mantığına tamamen ters. Geleneksel pazarlamada etki bizim insanlara ne yaptığımızla onları etkilememiz ama gerçek yayılım insanların ne yapmak istediklerini kendileri seçmeleri ve diğerlerinin bunu kopyalamaları. Eğer siz markanızı sıradan bir insanın kullanması zincirini başlatırsanız o kişinin de sıradan arkadaşları da kopyalama ve bir gruba ait olma isteği sayesinde kullanmaya devam ederler ve sizde yayılım sağlamış olursunuz.
Admapte yayımlanan makaleye göre iki çeşit kopyalama varmış. Bunlar “Random Copying” ve “Directed Copying”. Benim en dikkatimi çeken Random Copying oldu. Sokakta yürüdüğünüzü düşünün ve çevrenizdeki insanların kıyafetlerini kullandıkları markaları bilinçaltınıza yazıyorsunuz ve daha sonra kendi fikirlerinizmiş gibi o markaları ve modayı takip etmeye başlıyorsunuz. Bence bu insan psikolojisinin harika bir yönü daha. Directed Copyinge gelince bu daha bilinçli ve daha takip edilebilir bir kopyalama türü. Klasik bir örnek vermek gerekirse aileniz Hürriyet okuyorsa bu sizinde evinize Hürriyet almanız demek.
Sosyal Networkler ve yayılım konusuna gelirsek kopyalama burada çok farklı bir boyut kazanıyor. Benim en sevdiğim kurallardan bir tanesi burada işliyor. “The law of the few”. Birkaç kişinin bütün toplumu etkilemesi ve bu birkaç kişinin “influential” olmaması. Bence bu harika bir denklem :)
Kopyalamayı başarıyla uygulamış birkaç marka:
Amazon.com: Bakmış olduğunuz her ürün size 16 adet başka insanların benzer olarak ne aldıklarını gösteriyor.
Apple i-pod: Kulaklıklarının beyaz olması sizce de ekstra bir görünürlük sağlamıyor mu?
Nike: Run istanbul gibi aktiviteler ile tüm koşu sporuna ilgi gösterenleri bir araya topladı.
SKITTLES - SOSYAL MEDYAYA TESLİM OLMAK

Neyse konumuza geri dönersek.. Dün Facebook sayfası olan web sitesi bugün youtube görünümündeydi. Baya bir Modernista kokan bir web sitesi olmuş demeden de geçemeyeceğim. Web sitesi Agency.com tarafından yaratılmış. Araştırmalarıma göre bloggerlar tarafından pek sevilmeyen bir ajans. Olaylı bir Subway videoları mevcut. Skittles’a geri dönersek bence Skittles web sitesini bir nevigasyon sitesine dönüştürdü. Ulaşmak isteği gençlerin buram buram Skittles hakkında konuşmak istediklerini hiç zannetmiyorum. Bence Facebook kullanımının bu kadar yoğun olduğu Türkiye’de bence bizde biraz “Modernista” yapmalıyız.
YARATIYORSUNUZ AMA İZNİNİZ VAR MI?

Kaydol:
Kayıtlar (Atom)